Наскоро останах впечатлена от историята на мой познат. На едно събитие той разказа как е постигнал своя младежка мечта.

Момчето записва икономика в университета и още във втори курс решава, че иска да работи и придобие опит в някоя добра счетоводна фирма. Естествено всички познати започват да го убеждават колко невъзможно е това.

Все пак той решава да се довери на своето желание и вместо да се пита възможно ли е или не, започва да действа по въпроса „Как е възможно да го постигна?”.

rrrrrrs-rrrsrrrsr_e9c2bfdc91

Написва си добре своите CV и мотивационно писмо и ги изпраща на 1000 различни фирми. Много от тях въобще не му отговарят :-), повечето от отговорите са откази, но две фирми му изпращат писмо, че са готови да го приемат на работа.

В крайна сметка той дори има възможност за избор и започва работа в една от най-реномираните счетоводни къщи в България, едва като студент във втори курс.

Дали е късмет? Моята любима учителка от гимназията казваше: „Човек сам си накъсметява съдбата.”

Горният случай е точно такъв. Момчето е преценило добре коя е неговата отправна т.А, в която се намира – какви знания има, какви умения, какви качества, какво е готово да даде от себе си в работата, с какво е способно да допринесе за просперитета на съответната фирма.

След това ясно е определило за себе си какво иска да постигне, коя е неговата т.Б, в която желае да отиде – да започне работа и натрупа опит в реномирана счетоводна фирма.

Това му е дало достатъчно сили да намери правилната посока и да извърви необходимите стъпки докато стигне своята т.Б.

Та, на нашия въпрос:

Знаете ли коя е т.Б, в която искате да бъде Вашето дете, когато завърши гимназия?

Не е задължително да назовавате име на университет, където искате то да продължи да учи или точна професия, която да работи. Достатъчно е да си изясните качествата, уменията и навиците, които желаете да притежава, когато наближи абитуриентския бал.

И също толкова важно: какви стъпки ще предприемете в семейството, така че детето да изгради тези качества, умения и навици.

t.A i t.B

 

Сега много често срещана стратегия е: „Да учи, да има добри оценки и да влезе в престижен университет. След това дано има късмет да си намери добра работа.”

Това вече е безнадеждно остарял подход и гаранция за куп проблеми.

Може оценките от училище да са отлични, но ако са постигани с цената на много стрес, това ще пречи и на здравето и на самочувствието на детето.

Може университетът да е престижен, но ако точно тази професия не е „по сърце” на младия човек, той ще я изучава с нежелание и няма шанс да стане добър специалист.

Ако междувременно не е изградил качествата, нужни на всеки човек, който иска да е успешен, трудно ще се представи добре на интервюто за работа или после в самата работа.

Ако не обича работата, която започне, дори и да има добро заплащане, в един момент ще се почувства неудовлетворен. Това ще му пречи на целия начин на живот, защото ще трябва да върши нещата насила и ще се чувства нещастен.

А кой родител иска да вижда децата си нещастни?

Така че, ако желаете да създадете едно по-добро бъдеще за детето си, още сега вземете лист хартия и химикал, свикайте „семейния съвет”  и заедно напишете в каква личност искате да видите как се превръща Вашето дете в момента на завършване на училище. Какви качества, умения и навици трябва да изгради по време на своето ученичество? Коя е неговата т.Б, към която ще се стреми през ученическите си години?

a40d34f1bb6ffd761b8fe5242f4ea5c0

 

От тук нататък нещата зависят от креативността Ви как с минимални усилия от Ваша страна и по един приятен (както казват децата – готин) начин ще му помагате да прави своите ежедневни стъпки в избраната посока.

Полезни техники, с които да си помогнете, има в безплатната книга „Седем стъпки за седем дни” с техники за изграждане на качества за успех.

Тези родители, които желаят да изградят свой системен подход, са добре дошли в он-лайн курса по имейл.

П.П.

Ако в тази статия намирате полезни неща, оставете коментар под статията и/или споделете във FB. Понякога не знаем нашите малки жестове на кого могат да донесат голяма полза.

Благодаря Ви!

С обич: Тони Грибачева

antoaneta.gribacheva@gmail.com