Понякога очакванията ни не се оправдават.

Но е много приятно, когато намерим нещо много по-интересно от очакваното.

Shtastlivi deza

Днес с благодарност прочетох статията на Стойне Василев в сп.”Мениджър”, „Четири инвестиции, които си струва да направите още днес”.

Г-н Василев е признат експерт във финансовата сфера, сп.”Мениджър” е списание за бизнес и очаквах съвети за инвестиране в бизнес, акции, и т.н.

С изненада и задоволство открих препоръки за инвестиране в човешката личност, много семпли и убедителни обяснения защо си заслужава всеки от нас да инвестира време и средства в тези 4 направления.

Първата ми мисъл беше: „Да, интересно и полезно. Колко добре би било, ако родителите на ученици пожелаят да приложат тези препоръки както за себе си, така и за децата?”

За това, мили приятели, реших да споделя тези четири идеи с Вас, погледнати през призмата на „Инвестиции в бъдещето на детето ни”:

  1. Инвестиция в знания и умения

Докато децата ни са ученици, най-често разчитаме на училището да им даде необходимите знания и умения. Да, то наистина дава много знания. Ако се усвояват добре, детето ще има високи оценки и съответно прекрасна диплома със завършването.

Дали обаче това е достатъчно за успех в живота?

А навиците и уменията?

Пробвали ли сте на родителска среща в началото на годината да попитате учителите на Вашето дете: „Кажете ми моля, в края на тази учебна година моето дете какви по-добри навици и умения ще е придобило, след като учи цяла година Вашия предмет?”

Сигурно ще чуете за умения за боравене със съответния материал (това се пише в годишните разпределения на учителите), но за личностните качества и умения ще трябва Вие да се погрижите как да се развиват.

Обсъдете в семейството какви качества и навици има нужда да развива детето и действайте последователно.

Помощни въпроси: Какви качества искаме да развие детето? Какви умения са му необходими? Какви навици трябва да изгради?

За малките деца от начален курс: Поставете си за цел да работите за едно важно качество в течение на една учебна година. Десетина години – 10-12 сериозни качества. Това ще му осигури много добър старт в живота. Всеки месец  действайте фокусирано за изграждането на един навик подпомагащ това качесто. Ако месецът не е бил достатъчен, продължете и следващия.

Например: за креативност; организираност; наблюдателност; комуникативност и т.н.

За среден курс: Цел – усъвършенстване на едно качество на срок. Навик – всеки месец.

За тинейджърите: Цел – фокус към едно качество в рамките на един месец. Навик – за седмица. Тук помнете, че е необходимо всичко да обсъждате с детето и най-важното е как ще го мотивирате за действия, които то само ще трябва да предприеме.

  1. Инвестиция в здраве

Това на всички ни е ясно. Всеки родител иска на първо място детето му да е здраво.

Но в днешното забързано ежедневие доколко успяваме да следим с какво се хранят децата ни? Колко спортуват? Как спят? Колко време прекарват на чист въздух?

Сядайте веднъж месечно двамата родители за час на кафе и специално си отговаряйте на тези въпроси. Припомнете си фактите от последния месец и сами ще намерите най-верните решения за следващия.

Важен помощен въпрос: Какво е нужно да се промени и как да подходим?

  1. Инвестиция във взаимоотношения

Тук за децата има две посоки:

  • взаимоотношенията с хората, с които са принудени да общуват от обстоятелствата, като учители и съученици
  • и как да се научат да си намират приятели, с които ще се чувстват добре, и общуването ще им помага да се развиват. Както казват старите хора: „ще ги дърпат напред”.

Пословична е фразата на Джим Рон, че „Човек е средно аритметичното на 5-те човека, с които общува най-продължително време”. Това е самата истина. За жалост много родители се сещат за темата само когато трябва „да гасят пожари”. 🙂

За да сте по-добре от тях, веднъж месечно отделете специално един час с другия родител да си поговорите: Кои са хората (деца и възрастни), с които нашето дете прекарва най-много време? Какво влияние оказват те? Има ли трудности в общуването? Кои са силните му страни при общуване с различни хора?

Най-важният помощен въпрос: За какви качества е необходимо да му помагаме цялото семейство и какви навици да възпитаваме?

  1. Инвестиция в личното призвание

Е, за това при децата, дори и завършващите гимназия, днес почти никой не говори. После се чудим колко много млади хора, завършили университет, не работят по професията си и много често не обичат работата си. Това вече си е предпоставка да бъдат нещастни.

Спомням си как преди години много често възрастните питаха децата: „Какъв искаш да станеш като порастнеш?” Беше уж все на шега, но някак си те караше по-отрано да се замислиш.

Сега все по-рядко го чуваме. Да, има я и тази логика, че след 5-10-15г светът и професиите в него сигурно ще са много по-различни от днешните. Но колкото по-отрано детето осъзнае какво обича да прави, кои са талантите му, кое му доставя радост, толкова по-лесно ще направи правилния за себе си избор, когато настъпи време да избира професия.

Наблюдавайте го и говорете по-често с него какво обича да прави – дали обича движението, или творчеството, или работата в екип и т.н.

Говорете и за това кои са хубавите неща и кои са предизвикателствата в различните професии, запознавайте го с хора от различни професии. Нека да са хора, които обичат това, с което се занимават. При общуването с тях то най-лесно ще усети кое го влече. Така ще му спестите години лутане по-късно.

Да, и четирите идеи изискват инвестиции на време, на усилия, често и на финансови средства.

Но наистина са инвестиции с дългосрочна и много висока възвращаемост. Най-голямата възвращаемост – да виждаме детето си щастливо. Заслужава си усилието!

С обич: Тони Грибачева

antoaneta.gribacheva@gmail.com